Lubicie gofry? Je艣li tak, to wydaje mi si臋, 偶e pokochacie ten przepis tak jak ja, gofry wychodz膮 z niego idealne! S膮 chrupi膮ce i mi臋ciutkie w 艣rodku, cz臋stowa艂am nimi swoich znajomych i zawsze by艂am pytana o przepis! 馃馃挄
Przepis na chrupi膮ce gofry 馃構
SK艁ADNIKI
- 400 g m膮ki pszennej tortowej
- 500 g mleka
- 90 ml oleju
- 3 jajka
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 艂y偶ka cukru
- szczypta soli
SPOS脫B PRZYGOTOWANIA
- Oddziel bia艂ka od 偶贸艂tek i w misce ubij bia艂ka z sol膮 na sztywn膮 pian臋.
- W oddzielnej misce kr贸tko zmiksuj 偶贸艂tka z reszt膮 sk艂adnik贸w, czyli z m膮k膮, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie miksuj zbyt d艂ugo, tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w, dzi臋ki temu ciasto na gofry b臋dzie delikatniejsze.
- Do tej masy dodaj bia艂ka i delikatnie wymieszaj ca艂o艣膰 szpatu艂k膮.
- Posmaruj gofrownic臋 odrobin膮 t艂uszczu i dobrze nagrzej. Przy kolejnej partii gofr贸w, nie trzeba ju偶 jej smarowa膰.
- Nalej ciasto do gofrownicy za pomoc膮 chochelki i sma偶 gofry przez kilka minut (4-6 min) a偶 艂adnie si臋 zarumieni膮 i stan膮 si臋 z艂ociste i chrupi膮ce.
- Upieczone gofry wyk艂adaj na kratk臋, nie na talerz, para powinna swobodnie z nich parowa膰, dzi臋ki temu gofy b臋d膮 chrupi膮ce z zewn膮trz i mi臋ciutkie w 艣rodku.
- Gofry smakuj膮 najlepiej na ciep艂o, ale s膮 te偶 bardzo dobre po ostygni臋ciu.
SPOS脫B PODANIA
Mnie gofry najlepiej smakuj膮 z bit膮 艣mietan膮 + dodatki. Ja do 艣mietany lubi臋 doda膰 maliny, truskawki, bor贸wki i domowy sos karmelowy.
WSKAZ脫WKI
馃敟 MOCNA GOFROWNICA TO PODSTAWA! 馃敟 Moja jest o mocy 1600W. Co prawda, znajoma u偶y艂a tego przepisu, maj膮c gofrownic臋 o s艂abej mocy i m贸wi艂a, 偶e te gofry by艂y najlepszymi, jakie zrobi艂a! Ale nie wysz艂y jak z budki nad morzem, a z mocnej gofrownicy takie w艂a艣nie wychodz膮, a nawet lepsze, bo wiemy, 偶e maj膮 w sobie najlepsze sk艂adniki. 鉂わ笍
馃 Bit膮 艣mietan臋 polecam przygotowa膰 ze 艣mietanki, kt贸ra ma 36% t艂uszczu, nie 30%. Opcjonalnie te dwie 艣mietanki zmieszane razem! 馃槃 艢mietana 36% ca艂kiem nie藕le trzyma si臋 po zmiksowaniu, jest g臋sta i nie rozpuszcza si臋 tak szybko jak 30%. Idealnie w sytuacji, w kt贸rej wpadaj膮 do nas znajomi, my cz臋stujemy ich goframi i wszystkie dodatki do nich serwujemy na st贸艂, razem z bit膮 艣mietan膮, kt贸ra mo偶e sta膰 i nic si臋 z ni膮 nie dzieje.
Smacznych gofer贸w!
Sprawd藕 te偶 m贸j przepis na gofry bezglutenowe!