Lubicie gofry? Jeśli tak, to wydaje mi się, że pokochacie ten przepis tak jak ja, gofry wychodzą z niego idealne! Są chrupiące i mięciutkie w środku, częstowałam nimi swoich znajomych i zawsze byłam pytana o przepis! 🧇💕
Przepis na chrupiące gofry 😋
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 500 g mleka
- 90 ml oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Oddziel białka od żółtek i w misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
- W oddzielnej misce krótko zmiksuj żółtka z resztą składników, czyli z mąką, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników, dzięki temu ciasto na gofry będzie delikatniejsze.
- Do tej masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
- Posmaruj gofrownicę odrobiną tłuszczu i dobrze nagrzej. Przy kolejnej partii gofrów, nie trzeba już jej smarować.
- Nalej ciasto do gofrownicy za pomocą chochelki i smaż gofry przez kilka minut (4-6 min) aż ładnie się zarumienią i staną się złociste i chrupiące.
- Upieczone gofry wykładaj na kratkę, nie na talerz, para powinna swobodnie z nich parować, dzięki temu gofy będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
- Gofry smakują najlepiej na ciepło, ale są też bardzo dobre po ostygnięciu.
SPOSÓB PODANIA
Mnie gofry najlepiej smakują z bitą śmietaną + dodatki. Ja do śmietany lubię dodać maliny, truskawki, borówki i domowy sos karmelowy.
WSKAZÓWKI
🔥 MOCNA GOFROWNICA TO PODSTAWA! 🔥 Moja jest o mocy 1600W. Co prawda, znajoma użyła tego przepisu, mając gofrownicę o słabej mocy i mówiła, że te gofry były najlepszymi, jakie zrobiła! Ale nie wyszły jak z budki nad morzem, a z mocnej gofrownicy takie właśnie wychodzą, a nawet lepsze, bo wiemy, że mają w sobie najlepsze składniki. ❤️
🧁 Bitą śmietanę polecam przygotować ze śmietanki, która ma 36% tłuszczu, nie 30%. Opcjonalnie te dwie śmietanki zmieszane razem! 😄 Śmietana 36% całkiem nieźle trzyma się po zmiksowaniu, jest gęsta i nie rozpuszcza się tak szybko jak 30%. Idealnie w sytuacji, w której wpadają do nas znajomi, my częstujemy ich goframi i wszystkie dodatki do nich serwujemy na stół, razem z bitą śmietaną, która może stać i nic się z nią nie dzieje.
Smacznych goferów!




