• Blog / Przepisy / 🥞 Śniadanie
  • Gofry 🧇

  • 22:08
  • 10/08/2022
  • Przez: Lempiank
  • Lubicie gofry? Jeśli tak, to wydaje mi się, że pokochacie ten przepis tak jak ja, gofry wychodzą z niego idealne! Są chrupiące i mięciutkie w środku, częstowałam nimi swoich znajomych i zawsze byłam pytana o przepis! 🧇💕
  • gofry
  • Przepis na chrupiące gofry 😋

    SKŁADNIKI

    • 400 g mąki pszennej tortowej
    • 500 g mleka
    • 90 ml oleju
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    • Oddziel białka od żółtek i w misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
    • W oddzielnej misce krótko zmiksuj żółtka z resztą składników, czyli z mąką, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników, dzięki temu ciasto na gofry będzie delikatniejsze.
    • Do tej masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
    • Posmaruj gofrownicę odrobiną tłuszczu i dobrze nagrzej. Przy kolejnej partii gofrów, nie trzeba już jej smarować.
    • Nalej ciasto do gofrownicy za pomocą chochelki i smaż gofry przez kilka minut (4-6 min) aż ładnie się zarumienią i staną się złociste i chrupiące.
    • Upieczone gofry wykładaj na kratkę, nie na talerz, para powinna swobodnie z nich parować, dzięki temu gofy będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
    • Gofry smakują najlepiej na ciepło, ale są też bardzo dobre po ostygnięciu.

    SPOSÓB PODANIA

    Mnie gofry najlepiej smakują z bitą śmietaną + dodatki. Ja do śmietany lubię dodać maliny, truskawki, borówki i domowy sos karmelowy.

    WSKAZÓWKI

    🔥 MOCNA GOFROWNICA TO PODSTAWA! 🔥 Moja jest o mocy 1600W. Co prawda, znajoma użyła tego przepisu, mając gofrownicę o słabej mocy i mówiła, że te gofry były najlepszymi, jakie zrobiła! Ale nie wyszły jak z budki nad morzem, a z mocnej gofrownicy takie właśnie wychodzą, a nawet lepsze, bo wiemy, że mają w sobie najlepsze składniki. ❤️

    🧁 Bitą śmietanę polecam przygotować ze śmietanki, która ma 36% tłuszczu, nie 30%. Opcjonalnie te dwie śmietanki zmieszane razem! 😄 Śmietana 36% całkiem nieźle trzyma się po zmiksowaniu, jest gęsta i nie rozpuszcza się tak szybko jak 30%. Idealnie w sytuacji, w której wpadają do nas znajomi, my częstujemy ich goframi i wszystkie dodatki do nich serwujemy na stół, razem z bitą śmietaną, która może stać i nic się z nią nie dzieje.

    Smacznych goferów!

    Lempiank

    Lempiank

    Lempiank

    Lempiank

    Lempiank
  • Polub jako pierwsza pianka 💚
Bądź pierwszy, który skomentuje! 😎
Ładujemy komentarze...
Więcej podobnych przepisów
barraquito
Kawa Barraquito 🍹
Barraquito poznałam będąc na Teneryfie i bardzo polubiłam już przy pierwszym spotkaniu! Barraquito jest to pięknie podana, warstwowa kawa dla dorosłych, ma w sobie %. 🤪 Kawa jest aromatyczna, delikatnie cytrusowa i słodka. 🍹
kanaryjskie-ziemniaczki
Kanaryjskie ziemniaczki 🥔
Te ziemniaczki odkryłam na Teneryfie! Serwowane są w większości restauracji, podawane zazwyczaj z sosami i oliwą, prosto i smacznie. Jest to ciekawa alternatywa ziemniaków do obiadu i nie trzeba ich obierać! 🥔
szyszki
Szyszki 🤎
Najlepszy przepis na szyszki jaki istnieje! Mam go od mojej mamy i jest to mój ulubiony deser z dzieciństwa, do ich przygotowania potrzeba jedynie trzech składników, szyszki są szybkie i proste, mniam! ❤️
gofry
Gofry 🧇
Lubicie gofry? Jeśli tak, to wydaje mi się, że pokochacie ten przepis tak jak ja, gofry wychodzą z niego idealne! Są chrupiące i mięciutkie w środku, częstowałam nimi swoich znajomych i zawsze byłam pytana o przepis! 🧇💕