Baozi to mięciutkie jak chmurka bułeczki gotowane na parze z farszem w środku. Znacie parowańce lub pampuchy? No to baozi są bardzo podobne ale jednak inne! 😆 Trochę się różnią, jednak niezmienne pozostaje to że są pyszne! 🥰
Przepis na baozi 🤍
SKŁADNIKI
CIASTO
- 450 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 90 ml oleju
- 7 łyżeczek cukru pudru
FARSZ
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 marchewki
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- pęczek szczypiorku
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- olej do smażenia
- szczypiorek, pietruszka lub koperek do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIASTO
- Wlej ciepłą wodę do miski, wrzuć pokruszone drożdże, wsyp cukier puder, wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, wysp 6 łyżek mąki pszennej z odmierzonych 450 gramów i ponownie dokładnie wymieszaj składniki w misce. 🥣 Przykryj miskę czystą ściereczką i wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 15 minut, piekarnik powinien być wyłączony.
- Po 15 minutach przesiej do miski mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wlej olej, wszystkie składniki wyrób ręcznie lub przy użyciu robota. 👐🏻
- Gładkie, dobrze wyrobione ciasto wł óż do czystej miski, przykryj ściereczką i wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika, tu również piekarnik powinien być już wyłączony. 👈🏻
- Ciasto powinno wyrastać przez 30-60 minut.
Czas przygotować...
NADZIENIE
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, obraną marchew i imbir zetrzyj na tarce, pokrój drobno czosnek i szczypiorek. 🧅🧄
- Na patelnię wlej 5 łyżek oleju, zeszklij (delikatnie podsmaż) cebulę na średnim ogniu, gdy zauważysz, że cebula zaczyna się rumienić, dodaj czosnek i marchewkę. Smaż wszystko na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 5-10 min.
- Na patelnię z podsmażonymi składnikami dodaj mięso i smaż wszystko razem pod przykryciem, aż mięso będzie dobrze usmażone, od czasu do czasu mieszając.
- Na sam koniec dodaj sos sojowy, łyżkę masła, pieprz, szczypiorek, wymieszaj, aż masło się rozpuści i spróbuj, czy potrzeba dosolić farsz, ponieważ przez dodany sos sojowy farsz może być już wystarczająco słony. 🧂
- Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
WRACAMY DO CIASTA i... FARSZU
- Wyrośnięte ciasto podziel na 20 równych kawałków, wrzuć je z powrotem do miski i przykryj ściereczką, żeby ciasto nie wysychało w czasie formowania bułeczek.
- Każdy kawałek rozpłaszcz na placek, na środek ciasta kładź łyżkę farszu i sklej dokładnie wszystkie brzegi u góry bułeczki.
- Wyłóż papierem do pieczenia garnek lub urządzenie do gotowania na parze, w zależności czego używasz i układaj sklejone bułeczki, zachowując pomiędzy nimi odstęp 1-2 cm.
- Bułeczki gotuj na parze pod przykryciem przez 10-14 minut. 😶🌫️🤍
SPOSÓB PODANIA
Bułeczki baozi posyp szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem i jedz z sosem sojowym. 🌱
WSKAZÓWKI
Ciasto na czas wyrastania możesz postawić w innym miejscu niż ciepły piekarnik, ja lubię ten sposób, dlatego o nim wspominam. Nie nagrzewaj piekarnika bardziej niż do 50 stopni i pamiętaj, żeby zawsze go wyłączyć przed włożeniem miseczki z ciastem.
Smacznych, mięciutkich bułesi! 🤗

