- Blog / Przepisy / 🍰 Na słodko
Cinnamon rolls 🥮
- 13:01
- 08/01/2023
- Przez: Lempiank
Kocham cinnamon rolls! Ten przepis powstał po wielu razach pieczenia tych pysznych cynamonowych bułeczek. ❤️ Piekąc cynamonki pachnie cudnie cynamonem w całym domu! Właśnie dzięki temu poczujesz klimat świąt. 🎄

Przepis na cinnamon rolls 💛
⠀
SKŁADNIKI
CIASTO
- 600 g mąki tortowej
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 60 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 16 gramów cukru wanilinowego
- 80 g masła
- szczypta soli
NADZIENIE
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 40 g cynamonu
- 16 gramów cukru wanilinowego
- tarta skórka z 1 cytryny
LUKIER
- 50 ml mleka
- 300 g cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 50 stopni i wyłącz. Mleko lekko zagrzej i wlej do miski, dodaj drożdże, cukier i 100 gramów mąki z odmierzonych 600 gramów. Dokładnie wymieszaj, przykryj miskę czystą ściereczką i wstaw na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika.
- Wyciągnij rozczyn z piekarnika i dodaj resztę składników, przesyp mąkę przez sitko, wbij 2 jajka, dodaj roztopione masło, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota przez 10-15 minut, aż ciasto będzie mięciutkie i gładkie. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i wstaw do ciepłego, wyłączonego piekarnika. Ciasto zostaw do wyrośnięcia przez 1-1.5 godziny.
W MIĘDZY CZASIE PRZYGOTUJ NADZIENIE
- Masło roztop, cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie umyj, zetrzyj skórkę za pomocą tarki.
- Wszystkie składniki (masło, skórkę, cynamon, cukier i cukier wanilinowy) wymieszaj dokładnie w misce i odstaw na bok.
CZAS NA OSTATNI ETAP
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany delikatnie mąką i rozwałkuj na duży kwadrat.
- Dokładnie rozsmaruj nadzienie na rozwałkowanym placku i zawiń ciasto w jedną dużą roladę.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na mniejsze kawałki, zaczynając od środka, roladę podziel na pół, dwie połowy znów na pół i tak dalej, dzięki temu cynamonki będą podobnej wielkości.
- Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia i ułóż cynamonki, możesz zachować większe lub mniejsze odstępy, zrób, jak uważasz, u mnie tych odstępów nie ma wcale haha.
- Roztrzep widelcem jajko w szklance i posmaruj nim bułeczki przy użyciu pędzelka.
- Blaszkę z bułeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, góra, dół i piecz przez 20-25 minut, aż będą rumiane.
LUKIER
- Połącz dokładnie mleko z cukrem pudrem i polej nim gorące cynamonki.
SPOSÓB PODANIA
Jeśli nie przepadasz za lukrem, możesz polać rollsy białą czekoladą lub zjeść je bez polewy np. z gałką lodów.
Smacznych cynamonek!


Polub jako pierwsza pianka 💚