Przygotuj sycący obiad na dwa dni! Mięciutkie pulpeciki w kremowym sosie, pokryte ciągnącym serem - to połączenie, które jeszcze bardziej smakuje po ponownym podgrzaniu na drugi dzień, smaki jeszcze bardziej się przegryzają! :)
Zapiekany makaron z pulpecikami w sosie śmietanowo-serowym 🧀
13:04
23/04/2023
Przez: Lempiank
Przygotuj sycący obiad na dwa dni! Mięciutkie pulpeciki w kremowym sosie, pokryte ciągnącym serem - to połączenie, które jeszcze bardziej smakuje po ponownym podgrzaniu na drugi dzień, smaki jeszcze bardziej się przegryzają! :)
Przepis na zapiekany makaron z pulpecikami w sosie śmietanowo-serowym 🧀
SKŁADNIKI
1.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (wychodzi około 60 pulpetów)
1.5 dużej cebuli
6 ząbków czosnku
olej do smażenia
pęczek pietruszki
1.5 łyżeczki soli
1.5 łyżeczki pieprzu
1.5 łyżeczki kurkumy
500 g makaronu
SOS
400 ml śmietany 18%
400 ml wody
200 g twardej mozzarelli (nie ta biała kulka :), ja miałam w plasterkach)
Pokrój drobno cebulę i czosnek, wlej na patelnię 5 łyżek oleju i podsmaż delikatnie cebulę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula ładnie się zeszkli (zacznie się błyszczeć), dodaj czosnek, pomieszaj, smaż jeszcze przez 2 minuty.
Do miski włóż mięso, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, kurkumę, 3/4 świeżej pietruszki i dokładnie wszystko wymieszaj.
Posmaruj dłonie lekko olejem i formuj małe pulpeciki, powinno ich wyjść około 60 sztuk.
Na patelnię wlej 6-8 łyżek oleju i smaż pulpeciki na średnim ogniu, obracaj przy pomocy 2 widelców, aż ładnie się przypieką z każdej strony. Każdą partię pulpecików smaż na świeżej porcji oleju.
Podsmażone pulpety przełóż do odpowiednio dużego garnka i wlej 400 ml śmietany i tyle samo wody.
Gotuj pulpeciki pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, licząc od czasu ich zagotowania, raz na jakiś czas mieszając, żeby nic nie przywarło do dna garnka.
Ser mozzarella i cheddar zetrzyj na tarce, odłóż 1/3 sera na później, przyda się do posypania dania po górze, większą część sera wrzuć do garnka i gotuj dalej, aż dobrze się rozpuści.
Na sam koniec dodaj ser gorgonzola i ponownie gotuj pod przykryciem, aż ser się rozpuści, pamiętaj o mieszaniu raz na jakiś czas.
Po rozpuszczeniu wszystkich serów dodaj łyżeczkę pieprzu, wymieszaj i gotuj pulpeciki przez kolejne 5 minut, po czym wyłącz ogień, pulpeciki z sosem są już gotowe!
Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i ugotuj makaron al dente wg czasu podanego na opakowaniu.
Włóż porcję makaronu do naczynia żaroodpornego, na makaron pulpety, wlej sos i na górę połóż sporą ilość sera, piecz w 190 stopniach do momentu, aż ser się zarumieni.
SPOSÓB PODANIA
Zapieczony makaron z pulpecikami posyp świeżą pietruszką i gotowe!
WSKAZÓWKI
Polecam wybrać makaron typu rurki np. penne lub rigatoni, który fajowo napełni się sosem w środku!
Jeśli nie lubisz pietruszki, możesz zastąpić ją kolendrą i też będzie super.
Każdą partię pulpecików smaż na świeżym oleju i czystej patelni, jest to ważne, ponieważ olej zużyty wielokrotnie może zawierać produkty uboczne lub substancje szkodliwe dla zdrowia. Smażenie na świeżym oleju jest być zdrowsze i lepiej wpływa na jakość potrawy.
Na koniec wskazówka, żeby kolacja była lekkostrawna, bo musi być balans na talerzu! ❤️