Najbardziej puszyste racuszki z jabłkami jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić! Nie wiem jak Wam, ale mi placki z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem, moja mamcia w kuchni robiąca racuszki to jedno z moich ulubionych wspomnień!
Najbardziej puszyste racuszki z jabłkami jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić! Nie wiem jak Wam, ale mi placki z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem, moja mamcia w kuchni robiąca racuszki to jedno z moich ulubionych wspomnień!
Przepis na racuszki z jabłkami 🥞
⠀
SKŁADNIKI
530 g jabłek ⠀
3 jajka
255 g mleka
200 g mąki tortowej
16 g cukru wanilinowego
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
pół łyżeczki sody
olej do smażenia
cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dokładnie umyj i obierz jabłka, wykrój środek i pokrój jabłka w kostkę. 🍎
Oddziel żółtka od białek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 🥚
W oddzielnej misce zmiksuj żółtka z mąką, mlekiem, cukrem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dokładnie zmiksowane składniki wymieszaj z pokrojonymi jabłkami. 🥣
Na sam koniec dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Na patelnię wlej olej na wysokość 1 cm, racuszki wychodzą najlepsze, kiedy są smażone na sporej ilości tłuszczu. Rozgrzej olej na średnim ogniu, gotową masę wykładaj łyżką i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor przez 1.5/2 minuty z jednej strony.