SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
• Zacznij od umieszczenia kielicha blendera w lodówce.
• Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie podpraż orzeszki pini przez kilka minut, aż staną się lekko złociste. Odłóż niewielką ilość orzeszków na bok, aby ozdobić danie przed podaniem.
• Wsyp ostudzone orzeszki pini do blendera, dodaj pół ząbka czosnku i oliwę, a następnie zblenduj.
• Teraz dodaj świeże listki bazylii, pół łyżeczki soli oraz dwie kostki lodu do kielicha blendera i ponownie zblenduj składniki.
• Na sam koniec dodaj tartego parmezanu i krótko zblenduj, aby składniki się połączyły.
• Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
SPOSÓB PODANIA
• Wymieszaj ugotowany makaron z pesto, wyłóż na talerz, posyp orzeszkami piniowymi, tartym parmezanem i ozdób świeżymi listkami bazylii. Skrop delikatnie oliwą i posyp szczyptą pieprzu.
• Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje.
Smacznego domowego pesto! 💚
Przepis powstał we współpracy z bezglutenową marką Sanletti https://sanletti.pl