🧁 SKŁADNIKI
(na ok. 12–14 mini babeczek, w zależności od wielkości foremek):
• 200 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
• 180 g cukru
• 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
• 220 g mąki pszennej (typ 550 lub tortowej)
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• skórka otarta z 2 cytryn
• 3–4 łyżeczki soku z cytryny
• pół laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
• 100 g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
🍫 Dekoracja:
• ok. 80–100 g białej czekolady
• kolorowe ozdoby: posypki, cukrowe perełki itp.
🔪 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).
2. Silikonowe foremki możesz lekko posmarować masłem, ułatwi to wyjmowanie i zapewni złotą skórkę.
3. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut mikserem).
4. Dodawaj jajka pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Masa może się zwarzyć, to normalne.
5. Dodaj skórkę z cytryny, nasionka wanilii i śmietanę. Krótko zmiksuj.
6. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek i sól. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
7. Napełnij foremki do 3/4 wysokości.
8. Piecz przez 25–35 minut (w zależności od piekarnika), aż babeczki będą lekko złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
9. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij babeczki z foremek i wystudź na kratce.
10. Gdy delikatnie ostygną, polej je roztopioną białą czekoladą i udekoruj ulubionymi posypkami lub ozdobami. 😊
Smacznego! ❤️
Przepis powstał we współpracy z marką Lafe. 🍞🍲 Sprzęt kuchenny, z którego korzystam w tym przepisie, znajdziesz na stronie Lafe: https://lafe.pl 🥄
Środa (20.08.2025)🔴Stream 10:00