Domowe chińskie pierożki z orientalnym, mięsnym farszem. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym, soczystym nadzieniem. Smażone i gotowane na jednej patelni. Podane z sezamem i świeżym szczypiorkiem wyglądają i smakują super.
Domowe chińskie pierożki z orientalnym, mięsnym farszem. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym, soczystym nadzieniem. Smażone i gotowane na jednej patelni. Podane z sezamem i świeżym szczypiorkiem wyglądają i smakują super.
Przepis na chińskie pierożki z mięsem
SKŁADNIKI
FARSZ
700 g mięsa mielonego wołowego
6-8 małych cebulek dymek
1 pęk szczypiorku z cebulki dymki
4-6 cm świeżego imbiru
5-7 ząbków czosnku
olej do smażenia rzepakowy/słonecznikowy
400 ml bulionu warzywnego lub rosołku
pół łyżki soli
łyżka prażonego sezamu
łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki słodkiego ciemnego sosu sojowego lub innego słodkiego sosu do pierożków
CIASTO NA PIEROGI
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła (roztopionego)
1 szklanka letniej wody
1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
FARSZ
Posiekaj drobno cebulki dymki, szczypiorek z cebulki dymki, obierz świeży imbir oraz czosnek i równiej drobno pokrój.
Do garnka wlej 6 łyżek oleju i podsmaż średnim ogniu cebulkę i imbir do momentu, aż wszystko delikatnie się zarumieni. Dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty, mieszając. Następnie dodaj mięso i smaż dalej, mieszając, aż mięso się zrumieni i będzie gotowe.
Kiedy mięso jest już dobrze podsmażone i nie widać surowych kawałków, dodaj szczypiorek i wlej bulion warzywny lub rosołek do garnka.
Gotuj farsz na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż smaki się połączą, farsz będzie soczysty, a większość bulionu odparuje.
Zdejmij farsz z ognia i dodaj sól, prażony sezam, sos sojowy, sos Worcestershire, sos ostrygowy i słodki ciemny sos sojowy lub inny słodki sos. Dobrze wymieszaj farsz, aby składniki się połączyły. Sprawdź smak farszu i dopraw ewentualnie solą lub sosami, jeśli jest to konieczne. Odstaw farsz na bok i pozostaw go do ostygnięcia przed użyciem w pierogach.
CIASTO
W misce wymieszaj mąkę z solą.
Stopniowo dodawaj do mąki letnią wodę z roztopionym masłem, mieszając ciasto łyżką lub rękami, aż składniki dobrze się połączą.
Następnie zacznij zagniatać ciasto na blacie delikatnie posypanym mąką przez około 5-7 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody; jeśli jest zbyt klejące, posyp odrobiną mąki.
Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je miseczką, owiń folią spożywczą lub schowaj do foliowej torebki i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie mięciutkie i łatwiejsze do wałkowania i formowania pierogów.
Ciasto odpoczęło, podziel je na pół. Jedną połowę zostaw w folii lub pod przykryciem, aby nie wysychała, a drugą rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Wycinaj kółka przy użyciu ringa lub szklanki.
Napełniaj pierogi farszem.
Składaj ciasto na pół, ściśle zlepiając brzegi i dociskając je palcami.
Gotowe pierogi smaż na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu, aż spód pierogów będzie złoty. Następnie wlej pół szklanki wody i gotuj pierogi pod przykryciem, aż będą miękkie, przez około 5-7 minut. Jeśli chcesz uniknąć syknięcia oleju przy kontakcie z wodą, możesz na chwilę zdjąć patelnię z ognia przed dodaniem wody.
SPOSÓB PODANIA
Podawaj pierogi posypane prażonym sezamem, szczypiorkiem i z dodatkiem słodkiego sosu sojowego lub ostrego majonezu.
WSKAZÓWKI
Do farszu użyłam gotowego bulionu z dobrym składem, możesz zrobić w łatwy sposób domowy bulion, jeśli nie ma dobrego w sklepie! :)
Krótki przepis na domowy bulion warzywny:
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 pora
1 liść laurowy
2 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki soli
400-500 ml wody
Obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i por na większe kawałki.
W małym garnku wlej wodę wody i dodaj warzywa, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól.
Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
Po upływie czasu wyłącz ogień i pozostaw bulion do ostygnięcia przez kilka minut.
Przelej bulion przez sitko lub cedzak, aby oddzielić warzywa od płynu. Jeśli chcesz, możesz warzywa z bulionu takie jak marchewka, cebula i por drobno pokroić i dodać do farszu.
Uff ale długi przepis, ale tylko dlatego, że wszystko krok po kroku dokładnie opisałam.