lempiank.pl
  • O mnie
  • Sprzęt
  • Donacja
  • Polityka prywatności
lempiank.pl

🍝 Obiad

Domowe chińskie pierożki z orientalnym, mięsnym farszem. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym, soczystym nadzieniem. Smażone i gotowane na jednej patelni. Podane z sezamem i świeżym szczypiorkiem wyglądają i smakują super.

  • Blog / Przepisy / 🍝 Obiad
  • Chińskie pierożki z mięsem

  • 16:05
  • 24/05/2023
  • Przez: Lempiank
  • Domowe chińskie pierożki z orientalnym, mięsnym farszem. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym, soczystym nadzieniem. Smażone i gotowane na jednej patelni. Podane z sezamem i świeżym szczypiorkiem wyglądają i smakują super.
  • chinskie-pierozki
  • Przepis na chińskie pierożki z mięsem

    SKŁADNIKI

    FARSZ

    • 700 g mięsa mielonego wołowego
    • 6-8 małych cebulek dymek
    • 1 pęk szczypiorku z cebulki dymki
    • 4-6 cm świeżego imbiru
    • 5-7 ząbków czosnku
    • olej do smażenia rzepakowy/słonecznikowy
    • 400 ml bulionu warzywnego lub rosołku
    • pół łyżki soli
    • łyżka prażonego sezamu
    • łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki sosu Worcestershire
    • 1 łyżka sosu ostrygowego
    • 2 łyżki słodkiego ciemnego sosu sojowego lub innego słodkiego sosu do pierożków


    CIASTO NA PIEROGI

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła (roztopionego)
    • 1 szklanka letniej wody
    • 1/2 łyżeczki soli

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    FARSZ

    • Posiekaj drobno cebulki dymki, szczypiorek z cebulki dymki, obierz świeży imbir oraz czosnek i równiej drobno pokrój.
    • Do garnka wlej 6 łyżek oleju i podsmaż średnim ogniu cebulkę i imbir do momentu, aż wszystko delikatnie się zarumieni. Dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty, mieszając. Następnie dodaj mięso i smaż dalej, mieszając, aż mięso się zrumieni i będzie gotowe.
    • Kiedy mięso jest już dobrze podsmażone i nie widać surowych kawałków, dodaj szczypiorek i wlej bulion warzywny lub rosołek do garnka.
    • Gotuj farsz na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż smaki się połączą, farsz będzie soczysty, a większość bulionu odparuje.
    • Zdejmij farsz z ognia i dodaj sól, prażony sezam, sos sojowy, sos Worcestershire, sos ostrygowy i słodki ciemny sos sojowy lub inny słodki sos. Dobrze wymieszaj farsz, aby składniki się połączyły. Sprawdź smak farszu i dopraw ewentualnie solą lub sosami, jeśli jest to konieczne. Odstaw farsz na bok i pozostaw go do ostygnięcia przed użyciem w pierogach.

      CIASTO
    • W misce wymieszaj mąkę z solą.
    • Stopniowo dodawaj do mąki letnią wodę z roztopionym masłem, mieszając ciasto łyżką lub rękami, aż składniki dobrze się połączą.
    • Następnie zacznij zagniatać ciasto na blacie delikatnie posypanym mąką przez około 5-7 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody; jeśli jest zbyt klejące, posyp odrobiną mąki.
    • Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je miseczką, owiń folią spożywczą lub schowaj do foliowej torebki i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie mięciutkie i łatwiejsze do wałkowania i formowania pierogów.
    • Ciasto odpoczęło, podziel je na pół. Jedną połowę zostaw w folii lub pod przykryciem, aby nie wysychała, a drugą rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Wycinaj kółka przy użyciu ringa lub szklanki.
    • Napełniaj pierogi farszem.
    • Składaj ciasto na pół, ściśle zlepiając brzegi i dociskając je palcami.
    • Gotowe pierogi smaż na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu, aż spód pierogów będzie złoty. Następnie wlej pół szklanki wody i gotuj pierogi pod przykryciem, aż będą miękkie, przez około 5-7 minut. Jeśli chcesz uniknąć syknięcia oleju przy kontakcie z wodą, możesz na chwilę zdjąć patelnię z ognia przed dodaniem wody.

    SPOSÓB PODANIA

    • Podawaj pierogi posypane prażonym sezamem, szczypiorkiem i z dodatkiem słodkiego sosu sojowego lub ostrego majonezu.

    WSKAZÓWKI

    • Do farszu użyłam gotowego bulionu z dobrym składem, możesz zrobić w łatwy sposób domowy bulion, jeśli nie ma dobrego w sklepie! :)

    Krótki przepis na domowy bulion warzywny:

    Składniki:

    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 pora
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 400-500 ml wody

    • Obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i por na większe kawałki.
    • W małym garnku wlej wodę wody i dodaj warzywa, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól.
    • Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
    • Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
    • Po upływie czasu wyłącz ogień i pozostaw bulion do ostygnięcia przez kilka minut.
    • Przelej bulion przez sitko lub cedzak, aby oddzielić warzywa od płynu. Jeśli chcesz, możesz warzywa z bulionu takie jak marchewka, cebula i por drobno pokroić i dodać do farszu.

    Uff ale długi przepis, ale tylko dlatego, że wszystko krok po kroku dokładnie opisałam.

    Smacznych pierożków! 🥟


    Lempiank
3 Komentarze
Avatar
Piotr Filipczak
25.05.2023, 17:37
25.05.2023, 17:37
piękne pierożki, będę je zjadł
Avatar
djlive8888
29.05.2023, 09:46
29.05.2023, 09:46
Wygląda apetycznie.
Avatar
Marcin Murawski
24.05.2023, 18:46
24.05.2023, 18:46
Kolejne smakołyki od Ani. <3
Więcej podobnych przepisów
szyszki
Szyszki 🤎
Najlepszy przepis na szyszki jaki istnieje! Mam go od mojej mamy i jest to mój ulubiony deser z dzieciństwa, do ich przygotowania potrzeba jedynie trzech składników, szyszki są szybkie i proste, mniam! ❤️
baozi
Bułeczki baozi 💨
Baozi to mięciutkie jak chmurka bułeczki gotowane na parze z farszem w środku. Znacie parowańce lub pampuchy? No to baozi są bardzo podobne ale jednak inne! 😆 Trochę się różnią, jednak niezmienne pozostaje to że są pyszne! 🥰
cinnamon-rolls
Cinnamon rolls 🥮
Kocham cinnamon rolls! Ten przepis powstał po wielu razach pieczenia tych pysznych cynamonowych bułeczek. ❤️ Piekąc cynamonki pachnie cudnie cynamonem w całym domu! Właśnie dzięki temu poczujesz klimat świąt. 🎄
placki-z-jabłkami
Placki z jabłkami 🍎
Najbardziej puszyste racuszki z jabłkami jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić! Nie wiem jak Wam, ale mi placki z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem, moja mamcia w kuchni robiąca racuszki to jedno z moich ulubionych wspomnień!
Odwiedź mnie na twitchu!Twitch.tv | lempiank.pl

Kalendarz wydarzeń

Maj 2025
Pon
Wto
Śro
Czw
Pią
Sob
Nie
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

Poniedziałek (19.05.2025)🔴Stream 10:00

Polityka prywatności
|Lempiank © 2023