- Blog / Przepisy / 🍝 Obiad
Kanaryjskie ziemniaczki 🥔
- 17:11
- 19/11/2022
- Przez: Lempiank
Te ziemniaczki odkryłam na Teneryfie! Serwowane są w większości restauracji, podawane zazwyczaj z sosami i oliwą, prosto i smacznie. Jest to ciekawa alternatywa ziemniaków do obiadu i nie trzeba ich obierać! 🥔

Przepis na kanaryjskie ziemniaczki 🤎
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych, małych ziemniaczków
- sól
- oliwa
- opcjonalnie śmietana do podania i świeże zioła do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dokładnie umyte ziemniaczki włóż do garnka, zalej wodą, wsyp dwie łyżki soli i gotuj bez przykrycia do miękkości przez 30-40 minut.
- Po 30 minutach sprawdź widelcem, czy ziemniaki są już miękkie, jeśli tak to odlej wodę z nich i zostaw je nadal w garnku.
- Garnek postaw na palnik na najmniejszy ogień, żeby woda do końca odparowała. Posól ziemniaki i możesz opcjonalnie dodać 2 łyżki masła lub oliwy, ja zawsze dodaję, bo z masełkiem są jeszcze lepsze, ale pamiętaj, że do prawdziwych kanaryjskich ziemniaczków nie dodajmy przed podaniem nic prócz soli i są raczej suche z zewnątrz, a nie pokryte masłem.
SPOSÓB PODANIA
Gotowe ziemniaki możesz zjeść z samym masłem lub oliwą, ale warto spróbować ich z sosami! Masz swój ulubiony sos? Do ziemniaków pasuje wiele rodzajów, majonezowy, łagodny śmietanowy, ziołowy, serowy, pikantny itd. możesz kombinować!


Polub jako pierwsza pianka 💚