Sałatka z gruszką i burakiem to szybka i zdrowa opcja. Składniki takie jak sałata lodowa, buraki, gruszka, migdały, ser i truskawki tworzą kolorową i smakowitą kompozycję. Przygotowanie tej sałatki jest na maksa proste. :)
Sałatka z gruszką i burakiem to szybka i zdrowa opcja. Składniki takie jak sałata lodowa, buraki, gruszka, migdały, ser i truskawki tworzą kolorową i smakowitą kompozycję. Przygotowanie tej sałatki jest na maksa proste. :)
Przepis na sałatkę z gruszką i burakiem
SKŁADNIKI
1 główka sałaty lodowej
4 buraki gotowane (kupiłam już ugotowane w sklepie)
1-2 gruszki
1/2 szklanki migdałów
200 g sera pleśniowego lub innego sera, który lubisz :)
6-8 truskawek
1-2 łyżki masła do smażenia
łyżka cukru
listki bazylii do smaku i ozdoby
sól i pieprz do smaku
SOS
120g jogurtu greckiego
2 łyżki musztardy delikatesowej
1-2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
sól i pieprz do smaku
Z podanych proporcji wyjdą 4 sałatki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sos:
Wymieszaj rózgą jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny i sok z pomarańczy w misce.
Dopraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.
Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, musztardą lub miodem, aby osiągnąć pożądany smak i idealny balans! :D
Sos jest świetny do sałatek, ale również innych potraw! Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Sałatka:
Umyj sałatę lodową i pokrój ją lub porwij na kawałki. Rozłóż na 4 talerze.
Pokrój migdały na mniejsze kawałki i upraż je na suchej patelni na średnim ogniu.
Pokrusz/podziel na mniejsze kawałeczki ser.
Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na kawałki.
Umyj gruszkę, przetnij na pół, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na plasterki.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj łyżkę masła.
Kiedy masło się rozpuści, dodaj gruszkę i wymieszaj z masłem.
Smaż na średnim ogniu, aż plasterki gruszki zaczną się rumienić i zmięknie.
Dodaj łyżkę cukru i wymieszaj z gruszkami. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż cukier się rozpuści i pokryje gruszki, przełóż gruszki z patelni na talerz.
Ugotowane buraki pokrój lub zetrzyj na tarce na plasterki.
Na patelnię po gruszkach dodaj pół łyżki masła, rozpuść je na średnim ogniu i wrzuć buraki, żeby trochę je podgrzać przed dodaniem do sałatki.
Sałatę w talerzu polej sosem i połóż składniki: buraki, gruszki, truskawki, ser, posyp migdałami na górę sałaty, ponownie polej odrobiną sosu, delikatnie popieprz, posól i udekoruj listkami bazylii.
SPOSÓB PODANIA
Sałatka jeszcze lepiej smakuje z grzanką z masłem!
WSKAZÓWKI
Jeśli w Twoim sklepie nie ma ugotowanych buraków, oto wskazówki jak je ugotować.
Umyj buraki, usuń łodygi i liście, ale ich nie obieraj.
Gotuj buraki w wodzie posolonej łyżką soli przez 45-60 minut.
Odcedź wodę i obierz buraki ze skórki.
Pokrój w plasterki lub zetrzyj w plastry na tarce.