Przepis na prawdziwą chałkę z podwójną, a może i nawet potrójną ilością kruszonki, bo kruszonki nigdy za dużo! 🤪 Chałka jest ogromna i robi wrażenie, starczy jej dla wszystkich i zostanie jeszcze na śniadanie! 💕

Przepis na chałkę 🥰
SKŁADNIKI
CIASTO
- 700 g mąki tortowej
- 300 ml mleka
- 25 g drożdży
- 3 jajka
- 90 g masła
- 80 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 120 g mąki tortowej
- 90 g masła
- 60 g cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIASTO
- Nagrzej piekarnik do 50 stopni i wyłącz. Zrób rozczyn, lekko delikatnie podgrzej i wlej do miski, dodaj drożdże i wymieszaj, aż się rozpuszczą, wsyp cukier i 100 g mąki, ponownie dokładnie wymieszaj, nie przejmuj się, jak zostaną grudki mąki. 🥣 Przykrej miskę czystą ściereczką i włóż do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. 🕒
- Wyciągnij miskę z piekarnika i przesiej do rozczynu resztę mąki, dodaj roztopione masło, jajka, cukier wanilinowy i szczyptę soli. 🥚
- Ciasto wyrabiaj ręcznie lub robotem kuchennym przez 5-10 minut. 👐🏻
- Mięciutkie, gładkie, dobrze wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i wstaw do ciepłego piekarnika na 1-1.5 godziny.
W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTUJ KRUSZONKĘ
- Zimne masło pokrój na kawałki i wrzuć do miski z mąką i cukrem, połącz składniki za pomocą rąk i odłóż kruszonkę do lodówki. 🧈
WRACAMY DO CIASTA
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lekko posypany mąką i delikatnie zagnieć.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś na nią ciasto, możesz uformować z ciasta gruby, podłużny wałek i przekroić je wzdłuż na 3 części nie rozcinając go z jednej strony i zawinąć w warkocz lub pokroić ciasto 🔪 na 3 równe części, zrobić z nich 3 równe wałki i upleść warkocz.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś na nią chałkę, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na 20-30 minut.
- Wbij jajko do szklanki, roztrzep je widelcem i posmaruj przy pomocy pędzelka 🖌️ wyrośniętą chałkę, obsyp dokładnie kruszonką i wsadź do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra, dół i piecz przez 40-45 minut na złocisty kolor.
SPOSÓB PODANIA
Chałka najlepiej smakuje cieplutka, posmarowana masłem i domowym dżemem, 🫐 mniam! Zimna też jest mega, idealna, żeby zabrać ją na zajęcia, do pracy jedzonka przy kawce, czy herbatce. ☕️
WSKAZÓWKI
Ciasto na czas wyrastania możesz postawić w innym miejscu niż ciepły piekarnik, ja lubię ten sposób, dlatego o nim wspominam. Nie nagrzewaj piekarnika bardziej niż do 50 stopni i pamiętaj, żeby zawsze go wyłączyć przed włożeniem miseczki z ciastem. 🫶🏻
Pójdzie w bicka! Na zdrowie! 💪🏼❤️


