• Blog / Przepisy / 🍰 Na słodko
  • Chałka z kruszonką 🧈

  • 23:08
  • 10/08/2022
  • Przez: Lempiank
  • Przepis na prawdziwą chałkę z podwójną, a może i nawet potrójną ilością kruszonki, bo kruszonki nigdy za dużo! 🤪 Chałka jest ogromna i robi wrażenie, starczy jej dla wszystkich i zostanie jeszcze na śniadanie! 💕
  • chałka
  • Lempiank

    Przepis na chałkę 🥰

    SKŁADNIKI

    CIASTO

    • 700 g mąki tortowej
    • 300 ml mleka
    • 25 g drożdży
    • 3 jajka
    • 90 g masła
    • 80 g cukru
    • 16 g cukru wanilinowego
    • szczypta soli

    KRUSZONKA

    • 120 g mąki tortowej
    • 90 g masła
    • 60 g cukru

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    CIASTO

    • Nagrzej piekarnik do 50 stopni i wyłącz. Zrób rozczyn, lekko delikatnie podgrzej i wlej do miski, dodaj drożdże i wymieszaj, aż się rozpuszczą, wsyp cukier i 100 g mąki, ponownie dokładnie wymieszaj, nie przejmuj się, jak zostaną grudki mąki. 🥣 Przykrej miskę czystą ściereczką i włóż do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. 🕒
    • Wyciągnij miskę z piekarnika i przesiej do rozczynu resztę mąki, dodaj roztopione masło, jajka, cukier wanilinowy i szczyptę soli. 🥚
    • Ciasto wyrabiaj ręcznie lub robotem kuchennym przez 5-10 minut. 👐🏻
    • Mięciutkie, gładkie, dobrze wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i wstaw do ciepłego piekarnika na 1-1.5 godziny.

    W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTUJ KRUSZONKĘ

    • Zimne masło pokrój na kawałki i wrzuć do miski z mąką i cukrem, połącz składniki za pomocą rąk i odłóż kruszonkę do lodówki. 🧈

    WRACAMY DO CIASTA

    • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lekko posypany mąką i delikatnie zagnieć.
    • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś na nią ciasto, możesz uformować z ciasta gruby, podłużny wałek i przekroić je wzdłuż na 3 części nie rozcinając go z jednej strony i zawinąć w warkocz lub pokroić ciasto 🔪 na 3 równe części, zrobić z nich 3 równe wałki i upleść warkocz.
    • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś na nią chałkę, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na 20-30 minut.
    • Wbij jajko do szklanki, roztrzep je widelcem i posmaruj przy pomocy pędzelka 🖌️ wyrośniętą chałkę, obsyp dokładnie kruszonką i wsadź do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra, dół i piecz przez 40-45 minut na złocisty kolor.

    SPOSÓB PODANIA

    Chałka najlepiej smakuje cieplutka, posmarowana masłem i domowym dżemem, 🫐 mniam! Zimna też jest mega, idealna, żeby zabrać ją na zajęcia, do pracy jedzonka przy kawce, czy herbatce. ☕️

    WSKAZÓWKI

    Ciasto na czas wyrastania możesz postawić w innym miejscu niż ciepły piekarnik, ja lubię ten sposób, dlatego o nim wspominam. Nie nagrzewaj piekarnika bardziej niż do 50 stopni i pamiętaj, żeby zawsze go wyłączyć przed włożeniem miseczki z ciastem. 🫶🏻

    Pójdzie w bicka! Na zdrowie! 💪🏼❤️


    Lempiank

    Lempiank

    Lempiank

  • Polub jako pierwsza pianka 💚
Bądź pierwszy, który skomentuje! 😎
Ładujemy komentarze...
Więcej podobnych przepisów
barraquito
Kawa Barraquito 🍹
Barraquito poznałam będąc na Teneryfie i bardzo polubiłam już przy pierwszym spotkaniu! Barraquito jest to pięknie podana, warstwowa kawa dla dorosłych, ma w sobie %. 🤪 Kawa jest aromatyczna, delikatnie cytrusowa i słodka. 🍹
kanaryjskie-ziemniaczki
Kanaryjskie ziemniaczki 🥔
Te ziemniaczki odkryłam na Teneryfie! Serwowane są w większości restauracji, podawane zazwyczaj z sosami i oliwą, prosto i smacznie. Jest to ciekawa alternatywa ziemniaków do obiadu i nie trzeba ich obierać! 🥔
szyszki
Szyszki 🤎
Najlepszy przepis na szyszki jaki istnieje! Mam go od mojej mamy i jest to mój ulubiony deser z dzieciństwa, do ich przygotowania potrzeba jedynie trzech składników, szyszki są szybkie i proste, mniam! ❤️
gofry
Gofry 🧇
Lubicie gofry? Jeśli tak, to wydaje mi się, że pokochacie ten przepis tak jak ja, gofry wychodzą z niego idealne! Są chrupiące i mięciutkie w środku, częstowałam nimi swoich znajomych i zawsze byłam pytana o przepis! 🧇💕