Najlepszy przepis na chlebki naan - krok po kroku, jak z dobrej indyjskiej restauracji! Mięciutkie, pełne bąbelków ciasto, posmarowane aromatycznym masłem czosnkowym, pycha! Spróbuj przygotować je we własnej kuchni!
Przepis na chlebki naan
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wsyp do miski mąkę, sól, dodaj jogurt, oliwę.
- Do oddzielnej miski wlej ciepłą wodę, wsyp cukier i skrusz drożdże, wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
- Przelej mieszkankę do miski z resztą składników i zagnieć ciasto na gładką konsystencję przez około 5 minut. Czystą miskę posyp mąką, włóż wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowania czosnkowego masełka.
- Masło roztop w garnku na małym ogniu, dodaj posiekane zioła, sól i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto ponownie zagnieć i podziel je na mniejsze kawałki lub odrywaj kawałki ciasta, formuj z ciasta kulkę i wałkuj na cienkie placki na oprószonym mąką blacie, mąki wystarczy sypać tylko troszkę, żeby ciasto nie kleiło się do blatu.
- Na średnim ogniu rozgrzej dokładnie suchą patelnię, smaż placki pojedynczo i bez użycia tłuszczu. Połóż placek na rozgrzanej patelni i gdy zobaczysz, że placek zaczyna mieć bąbelki, poczekaj chwilkę, aż troszkę urosną i przewróć placek na drugą stronę, po przewróceniu na drugą stronę ponownie poczekaj chwilę, żeby bąbelki jeszcze bardziej mogły się napowietrzyć i znów przewróć i tak do momentu aż placek będzie wystarczająco zarumieniony.
- Powtórz proces z pozostałymi plackami naan.
- Usmażone placki smaruj masłem z jednej lub z dwóch stron, jak wolisz. :)
SPOSÓB PODANIA
Placki najlepiej pasują do dań indyjskich jak curry czy butter chicken. Możesz je jeść też z hummusem, każdą inną pastą. Naan są też świetnym dodatkiem jako przekąska na imprezę.
WSKAZÓWKI
Placki możesz wałkować cienko lub trochę grubiej, zauważyłam, że cieńszy placek ma więcej bąbelków i jest delikatniejszy, osobiście wolę cienkie naan, ale równie dobrze mogą być trochę grubsze, w zależności od Waszych upodobań.
Patelnia powinna być dobrze nagrzana i dość szybko przypiekać placki, jednak nie może być rozgrzana za mocno! Jak widzisz, że unosi się delikatny dym, zdejmij na chwilę patelnię z ognia, żeby troszkę przestygła i zmniejsz ogień.
Smacznego 💕

